Bijstand, tegenprestatie

Wat is het?

Als u een bijstandsuitkering krijgt, kan de gemeente aan u vragen om hier een tegenprestatie voor te leveren. Dit betekent dat u iets terug moet doen voor het krijgen van uw uitkering. Dit doet u met onbetaald werk dat nuttig is voor de samenleving. Samen met de gemeente overlegt u welke tegenprestatie het beste bij u past.

Hoe werkt het?

Een tegenprestatie is een onbetaalde nuttige maatschappelijke activiteit. Deze wordt niet zomaar opgelegd, er zijn voorwaarden aan verbonden. Zo is het niet bedoeld om iemand weer aan een betaalde baan te helpen (re-integratie).

Niet voor iedereen

Alleenstaande ouders van kinderen jonger dan vijf jaar en mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn, hoeven geen tegenprestatie te leveren. Ook mensen die een re-integratie traject volgen en waarbij het opleggen van een tegenprestatie het re-integratietraject frustreert, vrijwilligerswerk doen of een deeltijdbaan hebben, zijn uitgesloten. De tegenprestatie mag ook uw kansen op het vinden van betaald werk niet in de weg staan.

Wat moet ik doen?

  • Bespreek met de gemeente wat voor soort activiteiten u zou kunnen doen.
  • Als u de tegenprestatie niet levert, mag de gemeente uw bijstandsuitkering verlagen.

Hoe lang duurt het?

Voor inwoners die het tijdelijk niet redden is er een sociale vangnet, zoals een bijstandsuitkering. Zo’n uitkering is altijd tijdelijk; mensen moeten zichzelf zo snel mogelijk weer redden en actief onderdeel uitmaken van de samenleving. Het liefst via een betaalde baan en wanneer dat (nog) niet lukt via vrijwilligerswerk. Voor mensen zonder traject naar werk is het de bedoeling dat ze iets terug doen voor hun uitkering en tegelijkertijd aan hun eigen ontwikkeling werken. Om dat te stimuleren wordt een tegenprestatie verwacht. Veel mensen zijn zelf al met vrijwilligerswerk en mantelzorg bezig. Anderen zijn blij dat ze hulp krijgen om een daginvulling te vinden.

Eigen ontwikkeling voorop

Het is de bedoeling dat mensen door een maatschappelijke bijdrage te leveren vooral hun eigen ontwikkeling versterken. Ze komen uit een mogelijk isolement en in beweging. De eigen ideeën, wensen en mogelijkheden staan daarom voorop. De maatschappelijke bijdrage is altijd tijdelijk, tussen de vier en acht uur per week en duurt maximaal zes maanden. Iemand mag zelf een geschikte maatschappelijke bijdrage vinden. Als dat niet lukt dan helpt de gemeente hierbij. Aanbod voor een tegenprestatie komt bijvoorbeeld via de Buurtacademie, het jongerencentrum 0313 of gemeentelijke projecten.

Extra informatie

De gemeente moet bij het verplichten van de tegenprestatie naar vermogen rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden. Hierbij kunt u denken aan leeftijd, opleiding, werkervaring en andere relevante omstandigheden.