Bijzondere bijstand
Wat is het?
Heeft u een laag inkomen, een laag salaris of pensioen? En heeft u weinig vermogen? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand aanvragen. Dit is extra geld voor speciale kosten die u dringend moet maken, maar niet vergoed krijgt. Bijzondere bijstand is een geldlening of een gift.
Hieronder staan een paar voorbeelden van kosten waar de gemeente bijzondere bijstand voor kan geven.
- De eigen bijdrage voor rechtsbijstand.
- Extra kosten die u maakt door een plotselinge, noodzakelijke verhuizing of echtscheiding (bijvoorbeeld bewindvoeringskosten, kosten voor meubels, hoge hypotheek).
- Voor tandartskosten kunt u meestal geen bijzondere bijstand krijgen, omdat u zich voor die kosten kunt verzekeren.
- Wilt u zeker weten of u ergens bijzondere bijstand voor kunt krijgen? Neem contact op met uw contactpersoon.
Wat moet ik doen?
Vraag bijzondere bijstand aan vóórdat u de kosten maakt. Anders kan de gemeente Doesburg uw aanvraag afwijzen.
Vraag het aanvraagformulier bijzondere bijstand op bij het team Werk en Inkomen gemeente Doesburg of bij uw contactpersoon van de gemeente Doesburg indien u al een bijstandsuitkering in Doesburg hebt.
Heeft u moeite om de formulieren in te vullen of wilt u weten of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand of andere regelingen voor inwoners met een laag inkomen? Dan kunt u ook contact opnemen met de formulierenbrigade.
Formulierenbrigade
De Formulierenbrigade bestaat uit een groep geschoolde vrijwilligers die samen met u uitzoeken voor welke regelingen en voorzieningen u in aanmerking komt. Het kan bijvoorbeeld om toeslagen, korting, kwijtschelding van lasten en ook bijzondere bijstand gaan. Ook helpen zij u om deze regelingen aan te vragen. De vrijwilligers komen bij u thuis en de hulp is gratis.
De welzijnsorganisatie Caleidoz in het Stadskantoor locatie Leigraafseweg 8 Doesburg coördineert dit project, waarin men samenwerkt met de gemeente Doesburg en STMR-Sociaal Raadsliedenwerk. Wilt u hulp van de Formulierenbrigade? Op de website van Caleidoz vindt u actuele informatie over de contactpersoon en aanmelding.
Hoe werkt het?
De voorwaarden zijn onder andere:
- U woont en verblijft rechtmatig in Nederland;
- U bent 18 jaar of ouder;
- Uw kosten moeten aantoonbaar, onvoorzien en noodzakelijk zijn;
- U maakt deze kosten door bijzondere of dringende omstandigheden;
- De kosten kunnen niet op een andere manier vergoed worden.
Gedeeltelijke vergoeding:
De gemeente betaalt misschien niet alle kosten. Vaak is er een maximumbedrag. De kosten boven dat bedrag moet u dan zelf betalen. Kleine bedragen vergoedt de gemeente soms ook niet. Vraagt u voor meerdere kleine kosten bijzondere bijstand aan? Dan kunt u waarschijnlijk wel een vergoeding krijgen.
Wat moet ik meenemen?
Bewijsstukken toevoegen tijdens de digitale aanvraag:
- identiteitsbewijzen van u en eventueel uw partner en gezinsleden;
- bewijzen van uw inkomen, vermogen en schulden van u en eventueel uw partner en gezinsleden;
- omschrijving van de bijzondere kosten.
Hoelang duurt het?
U krijgt binnen 8 weken bericht van de gemeente.
Extra informatie
Terugkerende kosten
Moet u voor langere tijd dezelfde kosten maken, dan kunt u dit in één keer aanvragen. Bijvoorbeeld bij reiskosten voor een lange behandeling in het ziekenhuis. Let op: Bewaar alle rekeningen en bonnen goed! U krijgt alleen bijzondere bijstand als u kunt laten zien dat u de kosten echt maakt.
Ontdek wat nog meer voor u geldt!
Wilt u weten voor welke hulp en regelingen u in aanmerking komt? Kijk dan op: datgeldtvoormij.nl. Door een aantal vragen in te vullen, ziet u meteen welke regelingen er voor u zijn. Als het u niet lukt om dit zelf te doen, vraag dan hulp aan iemand die u kent. U kunt ook contact opnemen met de Formulierenbrigade van Caleidoz. Het telefoonnummer is: (0313) 82 00 30.