Dyslexieroute gemeente Doesburg

Het onderwijs heeft als taak goed lees- en spellingonderwijs te garanderen. Daarbij hoort dat lees- en spellingproblemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd en dat er bij een achterstand intensieve begeleiding wordt geboden. Dit doet de school op basis van toetsresultaten, aangevuld met continue observaties en bevindingen. Op die manier bepaalt de school de intensiteit, inhoud en vorm van de ondersteuning die een leerling nodig heeft.

Foto toont het woord 'dyslexie' in scrabble opstelling.

Voor een beperkte groep zijn goed onderwijs en intensivering van begeleiding op school ontoereikend en is behandeling door een zorgverlener wenselijk. Leerlingen kunnen pas worden doorverwezen naar de zorg als er sprake is van een ernstige achterstand die blijft bestaan, ook na herhaalde interventies. Pas dan kan een vermoeden van dyslexie worden uitgesproken en kan de leerling worden aangemeld voor gespecialiseerde diagnostiek.
(Bron: Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie en het Expertisecentrum Nederlands, 2021/Leidraad Ernstige Dyslexie: doorverwijzing van onderwijs naar zorg - versie 3.1.)


Aanvragen

U kunt een aanvraag Dyslexiezorg digitaal indienen.

  1. Download het Pdf-formulier (Verklaring school) via onderstaande knop.

    Verklaring school (Pdf bestand)
  2. De betrokken Intern begeleider (IB-er) van de onderwijsinstelling van uw kind vult dit formulier in en ondertekent het.
  3. Stuur het volledig ingevulde en ondertekende formulier als bijlage mee met uw digitale aanvraag. U doet een digitale aanvraag via onderstaande knop.

DigiDAanvraag vergoeding Dyslexiezorg

Stappenplan aanvraag Dyslexiezorg

  1. De school bouwt een leesdossier op, op basis van het protocol leesproblemen en dyslexie.
  2. Bij een Digitale aanvraag (aanvraag via onze website):
    De school ondertekend ‘Verklaring en ondertekening school bij aanvraag Dyslexiezorg’ en geeft dit aan ouder(s)/verzorger(s). Hiermee verklaart de school dat ze hebben voldaan aan stap 1. U als ouder(s)/verzorger(s) vult het aanvraagformulier via onze website in (let op: hiervoor heeft u DigiD nodig) en uploadt de ondertekende verklaring van school.
  3. Ouder(s)/verzorger(s) melden het kind aansluitend zelf aan bij de zorgaanbieder van hun keuze, zoals u heeft aangegeven op het aanvraagformulier.
  4. De school ontvangt van de aanbieder een link/uitnodiging om de aanmelding bij hen in te dienen en (een kopie van) het leesdossier aan de aanbieder aan te leveren.
  5. De gemeente ontvangt via het berichtenverkeer van de zorgaanbieder digitaal een verzoek om toewijzing om de zorg te mogen leveren, met als verwijzer de school van het kind.
  6. De gemeente beoordeelt of de aanvraag compleet is (het aanvraagformulier juist is ingevuld en ondertekend) en dat er een verzoek om toewijzing tot leveren van zorg bij de gemeente van de aanbieder is binnen gekomen.
  7. De gemeente stuurt bij een positief besluit een toewijzing via het berichtenverkeer aan de zorgaanbieder en een beschikking (besluit) aan de ouder(s)/verzorger(s) van de jeugdige.
  8. Na ontvangst van de opdracht (het verzoek om toewijzing) en het leesdossier, neemt de aanbieder contact op met de ouder(s)/verzorger(s) en kan het onderzoek starten.