Peter en Josette Boon emigreerden niet naar Spanje maar landen in Doesburg met Granos, koffiebar met Spaanse twist
Drie jaar geleden stonden Peter en Josette Boon op het punt om naar Spanje te emigreren. Ze wilden daar een koffiebar beginnen. Maar corona gooide roet in het eten. De optimistische ondernemers besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. ‘Als wij niet naar Spanje kunnen, dan halen we Spanje maar naar Nederland.’ En zo ontstond midden in de coronatijd een nieuwe onderneming in Doesburg: Koffiebar Granos.
Veel bezoekers en inwoners van Doesburg genieten van jullie Spaanse koffiebar in ons mooie centrum.
Hoe lang mogen we daar nog van genieten? Willen jullie in de toekomst alsnog naar Spanje verhuizen?
Josette: “Nee, absoluut niet. Onze dochter werkt ook in de zaak mee en dat vinden wij erg fijn. Daar komt bij dat zij inmiddels moeder is geworden van ons eerste kleinkind. Dat brengt zo iets moois in ons leven."
"Dat geven we niet op. We genieten echt van onze opa & oma-dag. Bovendien bevalt het ondernemen in Doesburg ons meer dan prima.”
Dat is fijn om te horen. Wat bevalt je dan zo goed aan het ondernemen in Doesburg?
Peter: “Josette heeft 53 jaar in Brabant gewoond en ze zei vanaf dag één dat ze zich thuis voelde in Doesburg. We mogen het misschien niet zo zeggen, Doesburg is natuurlijk een stad, maar het voelt dorps aan vanwege de gemoedelijkheid en het leuke contact met de andere horecaondernemers.” Josette: “Sommigen van onze gasten zeggen: ‘Jullie zullen het wel lastig hebben met al die omringende horeca’".
"Maar zo zien wij het niet. Wij zien Granos als een aanvulling op de bestaande horeca. Iedere onderneming is uniek en heeft een specifiek aanbod. Wij serveren bijvoorbeeld naast een goede kop koffie, thee of iets fris wat lekkers (zowel hartig als zoet), in plaats van een luxe broodje. Bezoekers en inwoners van Doesburg kunnen daardoor bewust kiezen waar ze zin in hebben.”
Gaan jullie het aanbod nog verder uitbreiden?
Josette: “We hebben deze koffiebar opgezet met een bepaalde visie en die willen we ook echt blijven volgen. Mensen vragen bijvoorbeeld vaak of we wijn en/of bier verkopen, maar dat doen we niet.”
Peter: “Daarvoor zijn ze van harte welkom bij onze collega’s.”
Josette: “Toevallig hebben we laatst wel zitten brainstormen over een ander nieuw idee: koffie cocktails. Dat past wel in ons straatje natuurlijk!”
Jullie vertellen dat je leuke contacten hebben met andere ondernemers. Is dat typisch iets voor Doesburg?
Peter: “We kennen inmiddels veel ondernemers in Doesburg. Dat past bij Doesburg maar zeker ook bij ons.. We laten onze bonbons met huislikeur bij Daniel en Nicole van Alberdeco maken, kopen onze manchego kaas in bij Delikasa, halen onze aardbeien bij Wim Horstink en ons drukwerk laten we maken bij drukkerij HAMI.” Josette: "In Doesburg kennen we elkaar en staan we voor elkaar klaar. Daar houden wij van."
Toch is dat best bijzonder. Jullie zijn gestart in de corona periode, niet de gemakkelijkste periode. Hoe hebben jullie zo’n goede start gemaakt?
Peter: “Het was wel een bijzondere tijd om te beginnen. We hebben vanaf het begin goed nagedacht over hoe we om moesten gaan met de coronacrisis. Zo waren we vóór de opening al bezig met de vraag; wat als we moeten sluiten door bijvoorbeeld een lockdown? Dat doe je normaal natuurlijk niet. Hierdoor waren we goed voorbereid op het werken met ‘to go’ producten.” Josette: “Doesburg bleef gelukkig, ondanks de coronacrisis, een toeristische trekpleister. Daardoor konden wij continu gasten blijven bedienen, to go óf in onze koffiebar.”
Het opstarten van een nieuwe zaak is best spannend. En al helemaal in deze tijd. Hebben jullie veel ervaring? Zijn jullie altijd horeca ondernemers geweest?
Josette: “Nee, wij allebei niet. Ik heb altijd in winkels gewerkt. De laatste jaren bij de Gall & Gall. De enige horeca-ervaring die ik heb is van mijn tijd bij Jan de Groot, in Den Bosch. Daar heb ik 15 jaar lang gewerkt in de lunchroom, bekend vanwege de Bossche bollen.”
Peter: “Ik heb 20 jaar in de consultancy gewerkt. We hadden weinig ervaring toen we begonnen met deze koffiebar. Maar we hadden een drive. We wilden samen iets opzetten en hadden allebei een goed gevoel bij het idee om een koffiebar te beginnen."
"Net als de woorden van Pipi Langkous: We hebben het nog nooit gedaan, dus we denken dat we het wel kunnen."
Maar waarom een koffiebar?
Josette: "Wij zijn altijd al gastvrij ingesteld. We vinden het heerlijk om vrienden en familie die over de vloer komen in de watten te leggen. Dus we dachten: dit kunnen we ook met een groter publiek delen. Toen raakten we aan het brainstormen over wat we zouden willen. We zijn beiden koffieliefhebbers en hadden wel bedacht dat we een zaak wilden die overdag geopend is, zodat we de avond voor onszelf hebben. Een koffiebar lag dus voor de hand."
Peter: "De naam Granos is vervolgens ook aan de keukentafel bedacht. Onze achternaam is Boon, de Spaanse vertaling van koffiebonen is Granos de café. Zo ontstond de naam Granos. Onze dochter bedacht daarna de slogan; koffie van een echte Boon!"
Je zou bijna kunnen zeggen dat je mensen in je eigen huis uitnodigt? Klopt dat? Is jullie zaak een verlengstuk van jullie thuis?
Peter: "Eigenlijk is Granos onze grote huiskamer. Dat gevoel hebben we geprobeerd te realiseren en we merken dat dit ook gewaardeerd wordt. Het is alsof je thuis bent, maar dan wat groter. Het is ook echt iets van ons samen. Bij de opstart van Granos voelden wij elkaar heel goed aan. Mijn kennis zat vooral in het echt opzetten van de onderneming. Josette ging over de inrichting en de praktische kant; wat gaan we precies doen en hoe gaat we het doen.”
Josette: “We vullen elkaar wat dat betreft mooi aan! Ik ben heel praktisch ingericht en Peter zegt dan: 'ja maar...' En die gaat het berekenen en verder uitzoeken."
Hoe zorgen jullie dat het hele team jullie gevoel van gastvrijheid uitdraagt?
Peter: “Bij het uitbreiden van ons team is gastvrijheid een belangrijk criterium. Mensen hoeven absoluut geen ervaring te hebben, als ze qua persoon maar in het team passen.
We betrekken ons jonge team echt bij onze zaak. Ze krijgen veel verantwoordelijkheden en moeten alles kunnen. Dat werkt ontzettend goed, merken we."
"We vragen ze altijd om alles te proeven, ook voor we iets nieuws op de kaart zetten. Zo weten ze wat ze maken en serveren. Als ze vragen krijgen, weten ze waar ze het over hebben.”
Josette: “Soms vragen we ook vaste gasten om iets te proeven en kritisch te testen of ze het op de kaart zouden willen.”
En waarom dan een koffiebar met een Spaanse twist?
Josette: “Spanje zit in ons bloed. We hebben elkaar daar leren kennen.” Peter: “Ja, in Lloret de Mar. We waren toen 18 en 19.” Josette: “Echt een vakantieliefde. Peter woonde in Rotterdam en ik in Brabant. We zijn daarna ook heel veel in Spanje op vakantie geweest met ons gezinnetje. We houden van de cultuur en de temperaturen in Spanje. Daarom hadden we eigenlijk in Spanje willen beginnen. Het land voelt voor ons als een tweede thuis. Dat we nu iedere dag in Spaanse sferen werken in Doesburg, vinden wij heerlijk.” Josette: “En in de vakanties kunnen we natuurlijk wel lekker naar de Spaanse zon!"