Leerlingenvervoer | Veel gestelde vragen over opstapplaatsen

Wanneer?

Wanneer gaat het in?

Begin schooljaar 2024/2025, vanaf de eerste schooldag van uw kind. In het huidige schooljaar wordt uw kind gewoon thuis opgehaald en teruggebracht.

Als mijn aanvraag dit schooljaar wijzigt, wordt er dan al een opstapplaats aangewezen?

Nee. De opstapplaatsen gaan pas in met het nieuwe schooljaar, na 1 augustus 2024 dus.

Waarom?

Waarom voert de gemeente opstapplaatsen in?

Er zijn verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat Doesburg vindt dat alle kinderen zo zelfstandig mogelijk naar school moeten reizen. En dat ouders zoveel mogelijk de leerling moeten brengen als zelfstandig reizen nog niet lukt. We willen dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk meedoen, ook als het gaat om reizen.

Opstapplaatsen zorgen ervoor dat uw kind na het instappen snel doorreist naar school, in plaats van eerst langs verschillende woningen in verschillende wijken te moeten rijden om andere leerlingen op te halen of thuis te brengen. Voor bijna alle kinderen wordt de ritduur korter. En doordat er minder wordt gestopt en gewacht, neemt de gevoelsmatige reistijd nog sterker af.

Daarnaast geldt dat kinderen die naar een school in Doesburg gaan, meestal ook worden gebracht door hun ouders. Het taxivervoer is er om het vervoer naar school mogelijk te maken als er geen andere mogelijkheden zijn. Maar er zijn maar heel weinig leerlingen die per se bij de voordeur opgehaald moeten worden. En ophalen bij de voordeur heeft wel nadelen voor de planning en de stiptheid van het vervoer.

Op dit moment is er bovendien sprake van langdurige tekorten aan chauffeurs voor het leerlingenvervoer. Dat betekent dat we samen met Avan alles inzetten om het vervoer zo efficiënt mogelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen. En om de stiptheid en betrouwbaarheid van het vervoer overeind te houden. Opstapplaatsen maken het vervoer beter planbaar en zorgen voor veel minder wijzigingen. Soms kan er door de strakkere planning een extra kind in het busje mee.

Naar school gaan vanaf een opstapplaats heeft ook voordelen voor de leerling zelf.

Wat heeft mijn kind eraan om naar een opstapplaats te gaan?

Uw kind wordt nu door een taxibusje voor de deur opgehaald. Kinderen uit de buurt kunnen dat zien en kunnen daar een oordeel over hebben. Veel kinderen vinden dat niet fijn. Dit geldt vooral voor oudere kinderen. Als uw kind naar de opstapplaats gaat, verandert dat.

Uw kind gaat straks net als alle andere kinderen uit de buurt, met of zonder een ouder, lopend of fietsend van huis naar school. Lopen of fietsen naar een opstapplaats is bovendien een stap in de richting van reizen met openbaar vervoer. Ook dan moet u immers met uw kind naar een halte lopen en wachten op een voertuig. Zo vormt de opstapplaats een “opstapje” naar zelfstandiger reizen.

Wordt de reistijd van mijn kind hierdoor langer?

Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Uw kind heeft tijd nodig om naar het opstappunt te gaan. De rit in het taxibusje wordt voor uw kind echter vermoedelijk een stuk korter. De taxi gaat niet meer verschillende woonwijken in met alle verkeersdrempels die daarbij horen en hoeft niet meer te wachten bij de voordeur van andere leerlingen.

Wat ook fijn is voor uw kind: hij of zij hoeft dus ook niet meer bij elke voordeur te wachten tot andere leerlingen zijn ingestapt. Los van de reistijd maakt dat de rit een stuk prettiger: het is instappen en doorrijden naar de school. Zo gaat het ook op de terugweg. Dat komt de sfeer in de bus ten goede.

Is Doesburg de enige gemeente in Nederland met opstapplaatsen?

Nee. Er zijn veel gemeenten in Nederland waar opstapplaatsen worden gehanteerd bij het leerlingenvervoer. In onze regio zijn dat onder andere Arnhem, Wijchen, Westervoort en Duiven. In al die gemeenten is de ervaring: de eerste tijd is het even wennen, daarna is het de gewoonste zaak van de wereld. Ouders zoeken voor zichzelf en met elkaar oplossingen voor het thuisbrengen. Ook waarderen ouders én kinderen het dat de taxi bijna altijd stipt op tijd is, omdat er geen rondjes door de wijk gemaakt hoeven te worden.

Waar?

Waar komen de opstapplaatsen?

Dat onderzoeken we nog. We kijken nu naar zes verschillende locaties in Doesburg, allemaal bij een bushalte. Zodat er voor alle kinderen een opstapplaats in de buurt is waar je makkelijk heen kunt lopen, of fietsen. En zodat er bij elke opstaphalte niet te veel kinderen tegelijk staan te wachten.

Naar welke opstapplaats moet mijn kind?

Avan bepaalt welke leerling naar welke opstapplaats gaat. Meestal is dat de opstapplaats die het dichtst bij uw huis ligt. Het kan zijn dat uw kind naar een opstapplaats moet die wat verder van huis ligt. Dat is dan om te zorgen dat de leerlingen die samen in één busje zitten zo veel mogelijk op één of twee opstapplaatsen klaarstaan. Dan is iedereen sneller uit en thuis.

Zijn er andere opstapplaatsen overwogen?

In sommige gemeenten is er één centrale opstapplaats. Dat is handig omdat alle kinderen dan in één keer instappen. Maar ook onhandig, omdat het drukker wordt op die plek, met veel taxi’s en auto’s van ouders. Daarom kiezen we om te starten met een bescheiden aantal opstapplaatsen verspreid door Doesburg.

Kan ik parkeren bij de opstapplaats?

Dat verschilt per locatie. Het is verstandiger om lopend of fietsend met uw kind naar de opstapplaats te komen. Dat voorkomt opstoppingen en onveilige situaties door stoppende auto’s en in- en uitstappende kinderen en ouders.

Kan ik overdekt wachten op de opstapplaats?

Dat hangt af van welke opstapplaats het uiteindelijk wordt.

Van en naar de opstapplaats

Hoe laat moet mijn kind op de opstapplaats zijn?

Dat bepaalt de vervoerder. Dit jaar hebt u vooraf bericht gekregen hoe laat uw kind klaar moet staan voor de taxi en hoe laat uw kind ongeveer thuis zal zijn. Soms krijgt u een bericht dat die tijden wijzigen. Datzelfde geldt straks voor de opstapplaats.

Hoe moet ik met mijn kind naar de opstapplaats?

Dat bepaalt u zelf. We raden u aan om het zelf vooraf uit te proberen en te ervaren hoe het gaat, met een bushalte bij u in de buurt. U kunt daarvoor in de weekenden en vakanties alvast een paar keer met uw kind oefenen, als u denkt dat dat nodig is.

Doe dit bij voorkeur eerst op een rustig moment (bijvoorbeeld een zondagochtend) en daarna een keer tijdens de ochtendspits. U kunt dan bedenken of het handig is om lopend te gaan, samen te fietsen, of met de auto te komen. U mag natuurlijk ook de bus nemen. Er is geen vergoeding voor het reizen naar de opstapplaats.

Mijn kind kan niet zelfstandig naar de opstapplaats. Wat nu?

U bent als ouder verantwoordelijk om uw kind naar de opstapplaats te brengen als uw kind daar niet zelfstandig heen kan reizen. En om toezicht te houden tot uw kind is ingestapt. Het is aan u om te beoordelen wanneer uw kind klaar is om zelfstandig naar de opstapplaats te gaan.

Ben ik verplicht om mijn kind op te halen van de opstapplaats?

U bent ook verantwoordelijk om uw kind bij de opstapplaats op te halen en dus om daar op tijd te zijn. Het is aan u om te beoordelen wanneer uw kind klaar is om zelfstandig van de opstapplaats naar huis te gaan.

Mag iemand anders mijn kind brengen naar en ophalen bij de opstapplaats?

U kunt uiteraard aan anderen vragen om dit voor u te doen, denk aan een oudere zus of broer, een buurman, opa of oma, etc. Of andere ouders die u op de opstapplaats tegenkomt en die in dezelfde buurt wonen als u.

Wat als…?

Wat als het regent, sneeuwt, glad is, etc?

Als Avan wegens gladheid of een weeralarm niet rijdt of vertraagd is, wordt u daar door Avan over geïnformeerd. Verder moet u zelf zorgen voor bescherming tegen kou en regen voor uzelf en uw kind.

Wat gebeurt er als ik mijn kind niet op kom halen bij de opstapplaats?

U kunt in de aanvraag of bij de vervoerder aangeven dat uw kind zelf naar huis mag lopen of fietsen. Dit noemen we ook wel een sleutelkind. In dat geval laat de chauffeur uw kind uitstappen en is uw kind vrij om te gaan.

Als u dat niet aangeeft en u bent er niet als de taxi uw kind terugbrengt op de opstapplaats, dan hanteert de vervoerder dezelfde procedure als wanneer uw kind voor een dichte deur staat: de leerling rijdt dan mee tot het einde van de rit en de vervoerder probeert contact te leggen met de ouders. Als dat allemaal niets oplevert, brengt de chauffeur de leerling uiteindelijk naar het politiebureau.

Wat als de taxi ‘s ochtends te laat komt?

Als uw kind niet zonder begeleiding kan wachten op de opstapplaats, dan moet u blijven tot de taxi komt. Als u besluit om uw kind toch maar zelf te brengen, moet u de leerling voor die rit afmelden bij Avan.

Wat als de taxi ’s ochtends helemaal niet komt?

Natuurlijk probeert de vervoerder altijd om u tijdig te informeren en een vervangend voertuig te sturen. Maar in het uiterste geval moet u uw kind dan zelf naar school brengen. Dat is niet anders dan nu.

Wat als de taxi ’s middags helemaal niet rijdt?

Natuurlijk probeert de vervoerder altijd om u tijdig te informeren. In het uiterste geval moet u de leerling zelf van school halen. Dat is niet anders dan nu.

Wat als de taxi ’s middags te laat komt bij het terugbrengen?

Uiteraard probeert de vervoerder u altijd tijdig te informeren. U moet wachten tot de taxi er is, tenzij uw kind zelfstandig van de opstapplaats naar huis kan reizen, of iemand anders uw kind kan ophalen.

Wat als de taxi ’s ochtends of ’s middags te vroeg komt?

Als de taxi ’s ochtends vroeger dan gepland op de opstapplaats komt om de leerlingen te halen, vertrekt hij pas als alle leerlingen aan boord zijn. Als de taxi ’s middags vroeger dan gepland terug is op de opstapplaats, wacht de chauffeur tot enkele minuten na de geplande aankomsttijd voordat hij verder rijdt.

Mijn kind kan zelfs onder begeleiding niet naar de opstapplaats. Wat nu?

Als uw kind volgens u thuis opgehaald moet worden omdat het niet naar de opstapplaats kan reizen (ook niet onder begeleiding), dan kunt u dit aangeven op het aanvraagformulier. Dit moet u aantonen met een onafhankelijke medische verklaring. Een verklaring van de school of van een orthopedagoog die is verbonden aan de school wordt niet geaccepteerd.

Mijn kind zit in een rolstoel, hoe nu?

Leerlingen die rolstoelgebonden zijn worden thuis opgehaald en gebracht. Ouders mogen ervoor kiezen dat de leerling wél op een opstapplaats wordt gebracht en gehaald. De vervoerder moet hiervoor wel akkoord geven, omdat het niet op elke opstapplaats mogelijk is om veilig via de lift van het voertuig in en uit te stappen met een rolstoel.

Mijn kind woont in een gezinstehuis

Leerlingen in gezinstehuizen worden thuis opgehaald en gebracht.

Mijn kind gaat naar een BSO (buitenschoolse opvang)

Als wij toestemming hebben gegeven dat de leerling ‘s ochtends bij een BSO wordt opgehaald of ‘s middags bij een BSO wordt gebracht, wordt de leerling daar gehaald en gebracht. Dit geldt alleen voor kinderdagverblijven en geregistreerde gastouders, niet voor informele opvang bij grootouders, buren, etc.

Mijn kind heeft een bijzondere ziekte of aandoening waardoor het echt niet kan

Er zijn altijd situaties denkbaar waarin een leerling om medische redenen niet naar de opstapplaats kan reizen of niet op de opstapplaats kan wachten. U kunt dit aangeven op het aanvraagformulier. Wij nemen dat contact met u op wanneer er verduidelijking nodig is.

Mijn kind gaat ook met taxivervoer naar jeugdhulp

Als uw kind voor het leerlingenvervoer een opstapplaats heeft, dan wordt uw leerling ook voor vervoer naar jeugdhulp met Avan op die opstapplaats gehaald en gebracht. Daarvoor gelden dezelfde spelregels als voor vervoer naar school.

Andere vragen

Komt de chauffeur nog wel kennismaken?

Als er een nieuwe chauffeur is, komt deze nog steeds kennismaken. Hij of zij belt nog steeds van tevoren om daarvoor een afspraak te maken. Op die manier kunt u altijd vooraf dingen melden aan de chauffeur die van belang zijn voor het vervoer van uw kind.

Krijg ik een vergoeding voor het vervoer naar de opstapplaats?

Nee. U kunt wel, in plaats van taxivervoer, een andere voorziening aanvragen. Bijvoorbeeld een ov-abonnement voor de leerling met begeleiderspas voor uzelf, of in bepaalde gevallen een vergoeding voor een e-bike voor de leerling.

Verandert de aanvraag ook?

Nee. U vraagt gewoon taxivervoer aan voor uw kind. In de beschikking geven wij aan dat uw kind vervoerd wordt vanaf een opstapplaats die door de vervoerder wordt aangewezen.

Hoe weet ik naar welke opstapplaats ik straks moet?

De vervoerder neemt tijdig contact met u op om aan te geven welke opstapplaats voor uw leerling is aangewezen en op welke tijden de leerling daar aanwezig moet zijn en weer terug wordt gebracht.

Heeft u een andere vraag?

Staat uw vraag er niet bij? Stuur deze dan per e-mail aan de afdeling leerlingenvervoer: doesburg.llv@forseti.nl. De vragen die daar binnenkomen verzamelen we. Daarna beantwoorden we deze vragen in één brief aan alle ouders die een vraag gesteld hebben.