Principeverzoek indienen

Op deze pagina vindt u informatie over het indienen van een principeverzoek om af te wijken van de regels uit een omgevingsplan.

Algemeen

Wilt u grond of gebouwen anders gebruiken dan in het Omgevingsplan staat? Dan is het belangrijk om te weten of uw plan past in Omgevingsplan, zie: www.omgevingswet.overheid.nl. Is dat niet het geval dan zijn er nog mogelijkheden. Wij helpen u graag om goed voorbereid aan de slag te gaan. Voor meer informatie of vragen verwijzen wij u naar Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).

Past uw plan in het omgevingsplan?

Dan is voor dit aspect geen omgevingsvergunning nodig. Let op: vaak heeft u voor andere activiteiten wel een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor (ver)bouwen, bodemingrepen, milieuactiviteiten, etc. Dan moet het plan aan meer kaders voldoen dan alleen het Omgevingsplan. Voor meer informatie hierover, zie: Omgevingsvergunning | Gemeente Doesburg.

Past uw plan niet in het omgevingsplan?

Een Omgevingsplan is bindend. Iedereen moet zich er aan houden, ook de gemeente. Voor een bouwplan dat niet past in het Omgevingsplan krijgt u geen vergunning. Maar in het Omgevingsplan is niet in alles voorzien.

Soms kunnen we toch medewerking verlenen aan uw plannen. De volgende mogelijkheden zijn er om af te wijken van het Omgevingsplan:

1. Binnenplanse afwijking

Afwijkingsmogelijkheden die zijn vastgelegd in het Omgevingsplan zelf. U kunt deze vinden op: www.omgevingswet.overheid.nl. Onder vooraf vastgestelde voorwaarden kan door middel van een omgevingsvergunning worden afgeweken van het Omgevingsplan. Voor vragen hierover neemt u contact op met het vergunningenloket, zie: Omgevingsvergunningen-loket | Gemeente Doesburg.

2. Buitenplanse afwijking & Omgevingsplanwijziging

Als het Omgevingsplan een aanvraag niet toestaat en er ook geen binnenplanse afwijkingsmogelijkheid van toepassing is, waar de gemeente toch medewerking aan wil verlenen. Dit kan door middel van een omgevingsvergunning waarmee wordt afgeweken van het Omgevingsplan danwel het Omgevingsplan voor deze ontwikkeling wordt gewijzigd.

Afhankelijk van uw initiatief en de grootte van de afwijking van het Omgevingsplan, hanteren wij voor toepassing van deze mogelijkheid het proces van een principeverzoek. Middels een principeverzoek vraagt u de gemeente of zij bereid is om planologische medewerking te verlenen aan uw plan.

Principeverzoek

Op het moment dat uw plan niet voldoet aan het Omgevingsplan of de daarin opgenomen binnenplanse afwijkingsmogelijkheden, dient buitenplans afgeweken te worden met een omgevingsvergunning danwel het Omgevingsplan te worden gewijzigd. Dit betreft maatwerk. Om de haalbaarheid van uw initiatief te beoordelen dient u hiervoor een principeverzoek in te dienen. Wij beoordelen vervolgens uw initiatief of deze wettelijk uitvoerbaarheid en bestuurlijk wenselijk is.

De uitkomst van dit verzoek is een principe uitspraak. Na een positief besluit kan in de vervolgprocedure alsnog blijken dat het plan geen doorgang kan vinden. Bijvoorbeeld omdat in de verdere uitwerking blijkt dat het plan niet voldoet aan wet- en regelgeving.

Wij bespreken het principeverzoek integraal met relevantie adviseurs. Dit zijn zowel eigen adviseurs van gemeente, maar eventueel ook adviseurs van de provincie, waterschap, veiligheidsregio en omgevingsdienst. U kunt hierbij denken aan verschillende beleidsterreinen zoals milieu, stedenbouw, verkeer en maatschappelijk. Het doel is om te onderzoeken onder welke voorwaarden de gemeente medewerking kan verlenen aan uw verzoek. Dit verwerken wij vervolgens is een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Zij neemt dan een principebesluit op uw verzoek.

Met dit principebesluit krijgt u een indicatie van de haalbaarheid van uw plan en of de gemeente in principe bereid is om – eventueel onder voorwaarden – medewerking te verlenen aan uw plannen. Vervolgens dient u een formeel verzoek in voor het opstarten van de benodigde vervolgprocedure. U wordt hierover geïnformeerd.

Voor het in behandeling nemen van een principeverzoek brengen wij leges in rekening. Deze legeskosten staan opgenomen in de gemeentelijke legesverordening, zie: lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR711933. Voor 2024 bedragen deze kosten 100,00 euro. De kosten worden met 552,00 verhoogd wanneer sprake is van een complex verzoek waarvoor een omgevingstafeloverleg georganiseerd moet worden. Dit is een integraal overleg met meerdere (interne en/of externe) adviseurs.