Wat is een afwegingskader
Zonnevelden en windturbines kunnen een flinke impact hebben op het landschap, op onze leefomgeving, op de landbouwstructuur en op de natuur. Het is daarom van groot belang om als overheid richtlijnen en regels op te stellen en deze op te nemen in een afwegingskader, waaraan initiatieven getoetst worden. Alleen aan initiatieven die voldoen aan het afwegingskader, verleent de overheid dan medewerking door het starten van een vergunning- of omgevingsplanprocedure.
Er zijn inmiddels veel voorbeelden van provinciale en gemeentelijke afwegingskaders, beleidskaders, toetsingskaders of hoe ze ook heten. Soms voor wind, soms voor zon, soms voor beide. Doesburg kiest voor één afwegingskader voor wind- en zonnevelden. Dit afwegingskader wordt opgesteld in een proces sámen met de bevolking, waarin wordt verkend hoe gestuurd kan worden op:
- verstandige locatiekeuzes (met toepassing van de zonneladder, en in samenspraak met de buurgemeenten);
- een goede inpassing, inrichting en beheer. Denk hierbij aan goede bescherming van de woonomgeving (zicht, geluid, slagschaduw), aan extra natuur en landschapselementen, recreatief medegebruik en educatie, agrarisch medegebruik, waterberging…
- participatie: zijn de omwonenden en andere belanghebbenden goed geïnformeerd en betrokken? Zijn ze tevreden over hoe hun wensen en ideeën zijn meegenomen in het project? Profiteren ze mee van de opbrengsten?
- andere aspecten die aan de orde komen.