Wet Taaleis en bijstand
Wat is het?
Vanaf 1 januari 2016 geldt de Wet Taaleis. Iedere bijstandsgerechtigde moet de Nederlandse taal voldoende beheersen. Er geldt dan een zogeheten taaleis.
Hoe lang duurt het?
Taaleis groep 8
Als bijstandsgerechtigde moet u basiskennis hebben van de Nederlandse taal op het niveau van groep 8. Dat is taalniveau F1. Dit betekent bijvoorbeeld dat u korte, eenvoudige teksten kan lezen en schrijven en een algemeen gesprek kan voeren.
Bewijs taalbeheersingAls u bijstand wilt, moet u laten zien dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. U kunt dit laten zien door aan te tonen dat u:
8 jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd;
het inburgeringsexamen heeft behaald;
een ander document heeft waaruit blijkt dat u de Nederlandse taal beheerst.
Geen bewijs taalbeheersingU moet een taaltoets doen als u niet kunt laten zien dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst.
Verlagen bijstandsuitkeringAls u niet voldoet aan de taaleis, dan moet u de Nederlandse taal beter leren beheersen. De gemeente help u hierbij. Werkt u niet mee en doet u zelf geen moeite? Dan mag de gemeente uw bijstandsuitkering verlagen. Met 20% in de eerste 6 maanden. Met 40% voor de volgende 6 maanden. En na 1 jaar mag dit met 100%.